Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Girafa
Jej Wysokość Miss Forum 2006

Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 2676
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:57, 22 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Już nie przesadzajcie, ja bym do tego dodała masło zmieszane z czosnkiem świoerzo utartym, hmmmmm mniam;) aaa i zamiast na patelni to do piekarnika i ziołami prowansalskimi posypała
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
asienka
Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 152
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pon 20:42, 22 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
ja lubię słatkę z selera konserwowego, czerwonej fasoli, jugurtu lub majonezu z dużą ilością czonku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pql
Jego Wysokość Mister Forum 2006

Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 1263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:34, 10 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ja jestem mistrzem jajecznicy, więc:
jajecznica szkocka - zrobiona z połowki jajka, szczytem jest zrobić z 1/4
jajecznica hawajska - jajka, ananas, szynka ( pychotka! )
jajecznica karaibska - jajka plus kokosowe wiórki
jajecznica irlandzka - jajecznica plus... piwo
krwawa jajecznica - jajecznica z pomidorem bądź keczupem
jajecznica rosyjska - jajecznica plus... wódka
inną rzeczą jaką potrafię to ziemniaki z grila z przyprawami... smaruje się ziemniaka masełkiem, potem kładzie na niego przyprawy, wsadza w folię i na grilla... mniam mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zimrid
Fanatyk

Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1543
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 23:19, 24 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
upiekłam dziś pyszny placek z truskaweczkami, biszkopcik plus masa z jogurtu, serka homo i cukru pudru i waniliowego, i oczywiście truskaweczki w galaretce na wierzch, pychotka:) gdyby ktos byl zainteresowany mogę podać szczegoły, placek prosty do upieczenia;))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Betty
Fanatyk

Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 2132
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Wrocławia
|
Wysłany: Nie 10:30, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Ja jestem zainteresowana Poprosze o dokładny przepis na pw, gdyż właśnie uczę sie tworzyć wypieki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Girafa
Jej Wysokość Miss Forum 2006

Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 2676
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 10:49, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Jak prosty to i ja poproszę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zimrid
Fanatyk

Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1543
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 22:46, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
no to przesłałam;)
i jeszcze dodam tu przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia tylko gotowanie ( u mnie w domku go bardzo lubią)
2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
3 żółtka
2 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 pełna szklanka cukru kryształu
30dag masła
25 dag kokosu
4 paczki herbatników (np. Leibniz)
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku
WYKONANIE:
w 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka (ja używam tu nie miksera tylko tradycyjnych trzepaczek) mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dodać kokos i adwokat lub spirytus.
Rozłożyć pierwszą paczkę herbatników, nałożyć masę i znów herbatniki - powinny być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać lekko kokosem. Włożyć do lodówki na około 2-3 godz. (herbatniki nasączą się masą i będą miękkie). SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
przyjaciel-zubra
Fanatyk

Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1976
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 22:52, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
zimrid napisał: | upiekłam dziś pyszny placek z truskaweczkami, biszkopcik plus masa z jogurtu, serka homo i cukru pudru i waniliowego, i oczywiście truskaweczki w galaretce na wierzch, pychotka:) gdyby ktos byl zainteresowany mogę podać szczegoły, placek prosty do upieczenia;)) |
prosze mi przyslac kawalek do domu! dosc duzy kawalek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Inka
Fanatyk

Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1275
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 23:03, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Zuberku upiecz sobie to ciacho bedziesz mial od razu duzy kawalek! Cale ciacho dla Ciebie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zimrid
Fanatyk

Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1543
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 23:36, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
przyjaciel-zubra napisał: | prosze mi przyslac kawalek do domu! dosc duzy kawalek  |
he, he:) niestety wszystko zeżarli;)) może następnym razem
Inka przepis na truskawkowy jest inny;))
Delikatny torcik biszkoptowo-truskawkowy
Biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki (dobrze jest dodać mąkę tortową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
½ kg truskawek
1 litr jogurtu naturalnego
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
Przygotowanie biszkoptu:
Rozbij jaja, żółtka oddziel od białek i zmiksuj je z cukrem pudrem oraz 2 łyżkami wrzątku. Wsyp mąkę, wymieszaj ją z masą. Ubij sztywną pianę z białek, po czym delikatnie połącz ją z ciastem.
Przygotuj średniej wielkości tortownicę ( ja zrobiłam w średniej wielkości zwykłej formie): natłuść ją i oprósz bułką tartą lub mąką. Wlej ciasto, piecz je około 20 minut w temperaturze 180C.
Masa:
serki zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej (uwaga ale nie wrzącej) wody, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Truskawki opłucz, osusz i odszypułkuj. 10 truskawek pokrój w ćwiartki i wymieszaj z masą. Masę wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt, delikatnie ją wygładź. Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny.
Galaretkę rozpuść w 300ml gorącej wody, po czym ostudź. Resztę truskawek ułóż na torciku i zalej tężejącą galaretką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tommy
Jego Wysokość Moderator

Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 2885
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa :)
|
Wysłany: Nie 23:51, 25 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
MNIAM...
Ślinka mi pociekła po brodzie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Inka
Fanatyk

Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1275
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:36, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Zimrid moja mama takie placki piecze, a ja kiedys sprobuje... Czas najwyzszy, zebym sprobowala.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zimrid
Fanatyk

Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1543
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:38, 27 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Inka napisał: | Czas najwyzszy, zebym sprobowala. |
to polecam Rafello jest na prawde proste do zrobienia a bardzo dobre chyba, że ktoś nie lubi kokosu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Girafa
Jej Wysokość Miss Forum 2006

Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 2676
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:55, 27 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Dzięki bardzo za przepisik, jak wróce z balu to pewnie się skuszę na upieczenie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zimrid
Fanatyk

Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1543
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 0:30, 25 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
czy ktoś robił i ma jakis przepisik godny polecenia, gdzie w składnikach jest CUKINIA??? mam jej całe mnóstwo i nie wiem co z nią zrobić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|